úterý 7. července 2015

Recyklace textilu

Co takhle si doma projít šatník a zjistit, které věci už byste třeba nevzali na sebe... A to může platit i pro boty.

Ve svém okolí znám hned několik lidí, kteří mají přeplněný šatník, ale i tak vám řeknou, že nemají co na sebe. Když s nima pak šatník celý projdu, tj. vytáhnu všechno, co mají ve všech skříních a roztřídím to, často zjistí, že tam mají věci, o kterých ani neví, na které zapomněli a které jsou jim malé a jen zbytečně zabírají ve skříních místo, takže brání ve "výhledu" do šatníku.

A co teprve věci, které zůstanou po našich milovaných, kteří už nejsou mezi námi.

Jak se můžete starého a nevyužívaného textilu, bot a kabelek zbavit?
1) Recyklace
Najděte si ve svém okolí kontejner, který je určen pro textil, boty a hračky a tyto věci do něj zabalené v igelitu vložte. Velká část z těchto věcí jde na charitu, případně se dále recykluje.
http://www.recyklujemetextil.cz/ (pro Prahu a okolí)

Pokud ve svém okolí nemáte tyto kontejnery, můžete se podívat po nějakých dobročinných spolcích, které by se ve Vašem okolí mohly nacházet, případně navštívit sběrný dvůr.

2) Prodej
Existují např. stránky http://www.vinted.cz/, kde probíhá burza oblečení a dalších věcí. Můžete také využít SecondHandy ve vašem okolí, nebo využít http://aukro.cz/http://www.emimino.cz/bazar/http://www.sbazar.cz/http://www.bazos.cz/ apod.

3) Darování známým a rodině
Zeptejte se kamarádky/kamaráda, jestli něco nechce. A rodina? Nezhubl někdo tak, že by mu padly Vaše kalhoty z mládí, které už na sebe bohužel nenasoukáte?

Věřím, že třízení odpadu má smysl a tedy i věřím, že třízení textilu má smysl. Věřím, že má smysl naplňovat život zážitky a znalostmi, které nám, kromě Alzheimra a jiné ztráty paměti, nic nemůže vzít, namísto věcí, kterými svůj život rádoby vyplňujeme radostí. Ta je ovšem často pomíjivá.

Žádné komentáře:

Okomentovat