sobota 2. listopadu 2013

Matematika podle Hejného

http://www.h-mat.cz/

Už jste slyšeli o metodě výuky matematiky podle Hejného? Není to úplně nová metoda, která se teď stává jakýmsi boomem mezi jinými novými metodami zaváděnými ve školách. Naopak, s metodou se v Československu začalo už v 50. letech 20. století. Bohužel se u nás do té doby moc nerozšířila. Nyní podle ní správně vyučuje několik desítek učitelů na základních školách. Kombinuje mnohé dobré prvky výuky, které už byly ve školách aplikovány, případně se jich i nyní využívá, a zároveň přidává prvky nové, které spolu s těmi osvědčenými vytváří skvělé prostředí k výuce opravdové matematiky.

O co vlastně jde? Matematika podle Hejného má dětem ukázat, že matematika je zábavná, a také má ukázat dospělým, že děti není radno podceňovat :-) Zkuste se např. zamyslet nad tím, proč 3x7 je to samé jako 7x3. Je to o tom, že vám ve škole řekli, že je to to samé, nebo jste se to učili jinak a přišli jste si na to sami? Pokud patříte do druhé skupiny, patříte mezi šťastlivce, ale vězte, že se děti na základních školách bohužel učí spoustu věcí jako jakási pravidla, která si prostě pamatují, nebo nepamatují.

Podle Hejného metody dnes vyučuje několik desítek učitelů na základních školách a výsledky jsou jasné. Žáci správně vyučovaní Hejného metodou mají prokazatelně lepší výsledky v matematice, než žáci vyučovaní klasickými metodami. A navíc, což je ještě asi důležitější, matematika je baví. Ale nejde jen o matematiku. Jde o výchovu myslících lidí a myslící lidé znamenají vzdělaný a dobrý národ.

Na tomto krátkém videu můžete zhlédnout stručné vyprávění prof. Hejného o své/otcově metodě:
http://www.youtube.com/watch?v=xm0xsBjdMe4

A na těchto dvou krátkých videích pak další informace, které určitě stojí za zhlédnutí:
Posuňte na 32:20 minutu:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/211411000370127/video/
Zde posuňte na čas 19:30:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/212411000100331/

Některé Montessori školy využívají Hejného učebnice ke své výuce a děti jsou matematikou nadšené, jak můžete vidět zde:
http://vikend.nova.cz/clanek/novinky/vikend-1-10-skola-montessori.html
Aby nedošlo k omylu, prof. Hejný nemá nic společného s Montessori výukou, jen zde uvádím příklad toho, že i tato škola využívá jeho učebnic.

Momentálně jsou pro školy k dispozici učebnice pro 1. až 5. ročník a pracuje se na učebnici pro 6. ročník. Od loňského roku se pracovní skupina prof. Hejného rozrostla o několik mladých lidí, kteří pomáhají s přípravou učebnice a zároveň se podílí na tvorbě webových stránek, kde bude vše hezky shrnuto a kde si budou moci zájemci zhlédnout různé odkazy a hlavně videa z vyučovaných hodin a kde bude existovat fórum pro učitele, kteří se budou chtít podělit o své zážitky a postřehy z hodin a nejen to. Odkaz zde zatím nemůžu vložit, jelikož si to autoři nepřejí, dokud jejich stránky nebudou úplně kompletní (stránky už zveřejněny - viz. odkaz nahoře).

Skupina prof. Hejného už nyní pořádá školení pro několik desítek učitelů, kteří mají zájem metodu využít. Důležité je, aby učitel nebyl do výuky Hejného metodou nucen. Musí sám chtít a být ochoten na sobě pracovat a učit se. Je to o velké trpělivosti a obětavosti.
Záleží také na rodičích, kteří často tvrdí, že když podle klasických metod dokázali vystudovat oni, proč by to nemohly zvládnout i jejich děti. Problém je ale často v tom, že děti dané problematice nerozumí, ale jen se ji naučí jako nějaké pravidlo. Písemku pak napíšou a dostanou jedničku, ale bohužel tomu nerozumí a možná i tu spoustu pravidel později zapomenou.

Hejného metoda má vychovat inteligentní, rádo-myslící lidi.

3 komentáře:

  1. Něco k tématu:
    http://www.novinky.cz/kariera/335243-o-hejneho-metodu-vyuky-matematiky-je-zajem.html

    O metodě prof. Hejného by se mělo v brzké době mluvit i v hlavních zprávách České televize. Reportáž se již připravuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Další hezké video k tématu:
    https://www.youtube.com/watch?v=2YFBqnj_iCA

    OdpovědětVymazat
  3. Aktuální video:
    https://www.youtube.com/watch?v=lcC3bVx31SI

    OdpovědětVymazat