pondělí 16. června 2014

Svatba?

Jsem ve věku, kdy se dost mých přátel a známých rozhodlo vstoupit do svazku manželského a pravděpodobně tak uzavřít jednu svou kapitolu života a otevřít novou.

Já osobně si myslím, že svatba nemá v dnešní době takový význam, jaký měla kdysi a to např. z důvodu, že manželé byli často zvýhodňováni státem a lidé často (bohužel) dávali na nátlak svého okolí. Navíc, v České republice je více ateistů, takže křesťanskou stránku můžeme také pominout.
Zastávám názor, že svatba v podstatě není až tak důležitá a spíše naopak, vidím problémy, které s ní souvisejí - peníze, majetkové rozdělení (vyrovnání při rozvodu), hádky rodin při rozvodu, splácení dluhů rozvedených manželů, kteří už se neviděli léta, změna příjmení (především u žen) a tedy výměna dokladů apod. Jako jedinou výhodu svatby vidím to, že pokud váš manžel/manželka leží v nemocnici, můžete jej navštívit. Ale myslím, že pokud jsou partneři spolu a mají např. dítě, druhého partnera by v nemocnici k nemocnému také pustili, i když zatím není "rodinný příbuzný". Další výhodou jsou, možná, předmanželské půjčky, ale ty se snad už také dají řešit obdobně i v partnerském vztahu.
Možná se pletu, možná má manželství více výhod, které nevidím. Ale zase mi vyvstávají otázky jako:"Když budu vědec a změním si po svatbě příjmení, budu i potom vyhledatelná a mé články za svobodna budou počítány k těm, které publikuju v manželství?" Tento problém asi vyřeším tak, že se budu jmenovat příjmením mého manžela-svým příjmením. Se svým klukem jsem už přes sedm let a bydlíme spolu přes pět let. Vím, že to ještě není moc, ale dokážu si úplně v pohodě představit společný život s dětmi bez toho, aniž bychom to museli mít potvrzeno úředně. Pokud si navzájem věříme, je to v pořádku. Žádné úřední razítko, nebo oko boží stejně nemůže zabránit nevěře v manželství, takže o upevnění vztahu to asi taky nebude.
Někteří mí kamarádi dokonce říkají, že po svatbě nepocítili žádnou změnu v jejich životě.

Ptám se tedy hlavně vás, mladých, kteří jste se teď vzali, nebo o tom přemýšlíte, jaké vidíte ve svatbě výhody a nevýhody? Hlavně mě zajímají výhody. Zajímají mě samozřejmě názory všech, i těch starších, odrostlých a sezdaných v době komunismu :-)

1 komentář:

  1. Info k tématu v článku na portálu Žena.cz:
    http://zena.centrum.cz/sex-a-vztahy/laska/clanek.phtml?id=809211#utm_source=centrumHP&utm_medium=stylebox&utm_term=position-4

    OdpovědětVymazat